Veelgestelde vragen

Kinderen leren het best op blote voeten stappen. Dan gebruiken ze hun spieren goed waardoor deze optimaal kunnen ontwikkelen. Met blote voeten hebben de tenen een betere grip. Stapt of kruipt je kind op een harde ondergrond? Doe dan soepele slofjes aan om te voeten te beschermen. 

Begint je kind zich op te trekken aan tafel en kan hij aan de hand stappen? Kom dan eens kijken voor een stevige schoen. Na aankoop van een echte stapschoen blijft het belangrijk om de schoenen af te wisselen met blote voeten of een slofje. Sommige kindjes kunnen plots zelfstandig stappen met schoenen omdat ze stabieler op de grond staan en daardoor meer zelfvertrouwen hebben.

Elke drie à vier maand groeien de voeten één maat. Vanaf de leeftijd van 4 jaar is dit één maat om de 6 maanden. Vanaf de leeftijd van 8 jaar gaat dit trager, ongeveer één schoenmaat per jaar. 

Voor iedere aankoop meten we beide voeten op. Ieder merk tailleert anders, dus het kan zijn dat we van een bepaald merk 1 maat groter of net 1 maat kleiner moet nemen. (Staat bij het artikel op de webshop, indien nodig). Als de voeten van je kind tussen 2 maten in valt, kunnen we dit overbruggen met een badstoffen zooltje. Dit maakt de schoen een halve cm kleiner.

De juste pasvorm is heel belangrijk, net zoals de juiste maat. Te grote schoenen bieden niet voldoende steun. Op de groei kopen is dus niet aan te raden. Zorg wel voor een groeiruimte van 1 tot 1,5 cm zodat de voeten optimaal kunnen ontwikkelen.

Wij verkopen vnl. lederen schoenen omdat deze kwalitatief zijn. Ze nemen zweet gemakkelijk op en zorgen voor gezonde en ademende voeten.

Ben je niet tevreden over je aankoop of is de maat niet goed? Jammer, maar dat kan gebeuren!

Als klant heb je het recht om af te zien van de aankoop, zonder betaling van boete overeenkomstig artikel VI 47 WER.

Terugsturen dient te gebeuren binnen de 14 dagen na levering van goederen.

De klant dient de producten op eigen risico en kosten (o.a. retourkosten) terug te sturen, onbeschadigd en compleet.

Je kan jouw ruil- of retouraanvraag aan ons doorgeven via info@watoto.be

Watoto neemt de geleverde goederen terug in ontvangst en doet een terugbetaling indien :

– het product niet is beschadigd en nog in originele staat van verzending is
– het product ongedragen is
– het product zich in de originele verpakking bevindt
– afgeprijsde artikelen of outletartikelen kunnen niet geruild of geretourneerd worden
– het product is onbeschadigd
– het risico van het retourneren ligt geheel bij de klant

Voeten meten : Het is heel belangrijk dat je kind de juiste maat van schoenen draagt. Een kindervoet is voortdurend in ontwikkeling. Slecht passend schoeisel kan de natuurlijk loopbeweging van de voet verstoren.

stap 1 : Zet je kind met blote voeten op een stuk papier en teken de omtrek van beide voeten. (Laat je kind hierbij rechtop staan)

stap 2 : Meet de de lengte van de hiel tot de grote teen van de grootste voet.

stap 3 : Tel hier 1 cm extra bij op als groeiruimte.

stap 4 : Zoek in de onderstaande tabel welke maat je het beste neemt (de groeiruimte is hier reeds bij inbegrepen).

In de webshop geven we de taillering telkens aan (tailleert groot / tailleert klein). Als er niets vermeld staat, tailleert de schoen normaal. 

TIP : Watoto kan elke schoen op aanvraag voor u opmeten met een speciale voetmeter. Zo ben jij er zeker van dat je de perfecte maat kiest voor je kind! Dit kan via info@watoto.be

Matentabel

Maat            lengte van de voet + 1cm

16                  100-104

17                  105-109

18                  110-114

19                  115-122

20                  123-129

21                  130-136 

22                  137-142

23                  143-149

24                  150-156

25                  157-161

26                  162-167

27                  168-173

28                  174-180

29                  181-186

30                  187-193

31                  194-200

32                  201-207

33                  208-214

34                  215-220

35                  221-227

36                  228-233

37                  234-240

38                  241-247

39                  248-254

40                  255-261

41                  262-268        

Wanneer de schoenen een uitneembaar zooltje hebben, kan je snel zien of de schoenen nog passen of niet.

Als de schoenen een vast zooltje hebben (zoals de meeste), kunnen er signalen zijn die er op wijzen dat de schoenen te klein zijn : je kind doet ze niet meer graag aan, je moet wringen om ze aan te krijgen, rode plekken op de tenen of zelfs blauwe nagels.

Tegenwoordig zijn de neuzen van de schoenen iets dikker gemaakt of verstevigd waardoor je niet goed kan voelen of de tenen er tegen zitten. Meet dan de binnenkant van de schoen op met een stukje touw of een repel papier. Meet daarna de voeten op en vergelijk.

Wanneer je niet zeker bent, kom dan gerust langs om het te laten checken!

Schoenen van een kind doorgeven aan een ander kind is niet aan te raden. Enkel wanneer de schoenen nauwelijks gedragen zijn en er geen slijtage is aan buiten- of binnenkant van de schoenen. Hierbij is het belangrijk dat de schoenen nog de oorspronkelijke vorm hebben. 

Zeker en vast! We doen geregeld op een zondag open van 10u tot 13u. Hou hiervoor onze social media in de gaten! Minstens 1 zondag per maand.

De voetjes van een pasgeboren baby bestaan nog grotendeels uit kraakbeen en vet. Daardoor hebben ze vaak een platte vorm. In de eerste jaren verdwijnt het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. De spieren en zenuwen in een babyvoetje zijn nog niet volledig ontwikkeld. Als baby’s voor het eerst hun voeten en benen beginnen te bewegen, door ermee te spelen en te trappelen, beginnen de spieren in de voeten zich te ontwikkelen. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen.

Kinderen die net gaan staan doen dit meestal op een platte voet. Zo heeft de voet een groter oppervlak waardoor je kindje stabieler staat. Baby’s houden hun tenen bij de eerste stapjes vaak gekromd, in een soort grijphouding, om meer grip te krijgen op de ondergrond. Daarom is het bij die eerste poging tot stapjes goed om hem op blote voeten of heel soepele “schoentjes/slofjes” te laten lopen. Zo ontwikkelen de spieren zich op de juiste manier.

Als je kind ook buiten gaat lopen, heeft hij schoentjes nodig. Of wanneer je kindje aan de hand begint te stappen. Deze schoenen moeten flexibel en soepel zijn en genoeg ruimte bieden, zodat het de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoort. Als de schoentjes te stevig zijn, zal je kind eerder vallen en instabiel op zijn voeten staan.

Rond het eerste levensjaar zal je kindje stilaan rechtstaan en lopen. Dit proces mag je niet overdreven stimuleren. Vergelijken met andere kinderen kan misleidend zijn, want de periode kan variëren van 10 tot 18 maanden.

Een kindje zal zijn eerste stapjes zetten van zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

Webshop door KMO-Shops-Logo-Wit-XS - Copyright © 2022 - Watoto